Wine Rock е интерактивна винена дегустация, което съчетава шест дръзки червени вина с шест култови рок парчета. Всяко вино е подбрано така, че да отразява характера, емоцията и ритъма на съответната песен. Дегустацията съпроводена от музика, кратки истории за всяко вино и песен. Едновременно ще вкусим и ще чуем всяко вино – като пътуване из музикални и винени светове. Ще си говорим, слушаме и пием The Stooges, сира, мавруд, Motörhead, гренаш, Tool и още...
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 11.07.25, петък, 18.00 12.07.25, събота, 15.00
Глобалните винолюбци между традициите и модерни увлечения
Лектор: доц. д-р Ясен Захариев
40
лв.
Какво определя модите и интереса към виното? Списания, Робърт Паркър, кино, телевизионни предавания, винени състезания, здравословни еко напъни, винен туризъм и т.н. Лекция за модерната култура на виното и образованието на винена публика. Дегустация на 6 вина, които са били, са или (може би) ще бъдат на мода.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 11.07.25, петък, 19.30 13.07.25, неделя, 16.30
Дефекти във вината – произход и влияние върху сензориката
Лектор: проф. Христо Спасов
40
лв.
Темата е подходяща за любители на виното с по-голям опит, които имат изявен интерес към дегустация и консумация на вина и проявяват критичен поглед върху тяхното качество. Включена е информация за естеството на дефектите във вината, изявата им в цвета, аромата и вкуса им, техния произход, причинители (микроорганизми и процеси). Коментират се степента на повреда в сензорния профил на вината, както и начините за борба с причините за поява на дефекти. Представя се комплект аромати, демонстриращи дефекти във различни видове вина. На дегустация се подлагат вина с моделирани дефекти в тях.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 12.07.25, събота, 16.30 13.07.25, неделя, 15.00
Българския тероар – влияние върху стила и качеството на вината
Лектор: проф. Христо Спасов
40
лв.
Темата е подходяща за всички любители на виното, които искат да се запознаят с особенностите на българските лозаро-винарски райони. В презентацията е включена информация за влиянието на природоклиматичните фактори върху сензорния профил на вината, прояват им в петте лозаро-винарски района в България и спецификите на вината от съответния регион. Тематиката ще бъде демонстрирана и подкрепена с 5-6 вина от различни райони и изби на България, представящи във висока степен регионалните специфики.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 12.07.25, събота, 19.30 13.07.25, неделя, 18.00
Пино ноар от лозето до чашата - предизвикатвлство за всички
Лектор: доц. д-р Ясен Захариев
40
лв.
Сортът пино ноар се разбира трудно, особено в България, където червеното вино "в кърпа да го носиш". Виното от този сорт е деликатно и сложно. То изисква специфичен климат, прецизност, търпение, чувствителност и късмет. Дегустация на 6 пино ноара от всички краища на света.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 12.07.25, събота, 18.00
Бяло под слънцето
Лектор: Емил Коралов
40
лв.
Враг ли е топлият климат на свежото бяло вино? Може ли на юг от Пловдив, Рим, Барселона, Порто да има бели вина, които да конкурират класиките от севера? В тази лекция ще пътуваме южно от 42-ия паралел – от Турция, Гърция, България през Италия, Испания до Португалия – и ще дегустираме 6 бели вина, родени под силно слънце, но с изненадваща свежест, елегантност и характер. Ще открием как местните бели сортове успяват да запазят киселинност, ароматен профил и баланс въпреки жегата. Ще развенчаем мита, че „истинското бяло“ идва само от студ. Южното бяло понякога може и да е по-добрата алтернатива.