Какви са начините за производство на бели, розови и червени вина? Кои са етапите и операциите, влияещи най-значимо върху качеството и сензорния профил на вината. С достъпна терминология ще бъде обяснено значението на сорта грозде, неговото качество и състояние, използваните дрожди, условията на ферментация, обработката, съхранението, съзряването в контакт с дървесина върху живота и потенциала на една вино. Дегустация на 5 вина.
*курсът е подходящ за начинаещи любители на виното
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 13.07.24, събота, 15.00 14.07.24, неделя, 16.30
Дегустация на 5 пенливи вина Лектор: Христо Спасов
40
лв.
Какво е пенливо вино? По достъпен, но на професионален език се описват различните методи за производството му, предимства и недостатъци на отделните подходи, описание на различните пенливите вина, произвеждани по света, сортове, категории, специфики.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 13.07.24, събота, 18.00 14.07.24, неделя, 15.00
Обичате белият, ароматно-свеж Совиньон блан от Нова Зеландия? Това е вашият дегустационен курс! Заедно ще открием как френският сорт покори Нова Зеландия и сърцата на всички винолюбители и се настани трайно на рафтовете във всички специализирани винени магазини в света. В дегустацията ще опитаме и първото вино от Совиньон блан на Мидалидаре Естейт от Зеления остров, който обещава да се превърне в огромна сензация на пазара у нас. Не пропускайте дегустация на 5 изключителни новозеландски Совиньона!
*курсът е подходящ за начинаещи любители на виното
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 12.07.24, петък, 18.00 14.07.24, неделя, 18.00
Малбек е интересен червен сорт, сравнително малко познат в България, но прочут по света. Произхожда от Каор, Франция, но намира втората си родина в Аржентина, която го превърна в истинска сензация в светана виното. В тази дегустация ще проследим пътят на сорта от неговата родина Каор до планините на Мендоса, Аржентина и ... до Мидалидаре в село Могилово, които са сред малкото български изби, които го винифицират самостоятелно. Дегустацията включва 5 вина от сорта Малбек, от Франция, Аржентина и България.
Конвенционално, био, биодинамично, натурално - митове и истини
Лектор: Емил Коралов
40
лв.
Всичко ново е добре забравено старо! Последният писък във виното са добре забравените натурални вина, които хората са произвеждали преди технологичната ера. Според някои, това са единствените вина, които стават за пиене, според други - развалена ферментирала напитка. Ще развенчаем и двата мита и ще си обясним заедно разликите, по време на дегустацията на 5 ярки представители на вина направени с различен, натурален подход.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 12.07.24, петък, 16.30 14.07.24, неделя, 19.30
За повечето пътешественици храненето с местна храна и пиенето на локални напитки е сред най-важната част от изживяването. Каква по-локална напитка от виното, а когато то е от местен сорт става още по-вълнуващо! Сортовете са хиляди, тези, които може да наречем местни - стотици. На курса ще разберете защо освен интересни, местните сортове са важни за развитието на регионите, и ще дегустирате 5 вина от местни сортове - 2 български и 3 вносни.
ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 12.07.24, петък, 19.30 13.07.24, събота, 16.30